Enkelte vs. doble mekaniske tetninger – Hva er forskjellen

Innenfor industrimaskineri er det avgjørende å sikre integriteten til roterende utstyr og pumper.Mekaniske tetninger tjener som kritiske komponenter for å opprettholde denne integriteten ved å forhindre lekkasjer og inneholde væsker.Innenfor dette spesialiserte feltet finnes det to primære konfigurasjoner: enkelt ogdoble mekaniske tetninger.Hver type gir distinkte fordeler og imøtekommer spesifikke driftskrav.Denne artikkelen går nærmere inn på nyansene mellom disse to tetningsløsningene, og skisserer deres respektive funksjoner, applikasjoner og fordeler.

Hva erEnkel mekanisk tetning?
En enkelt mekanisk tetning består av to hovedkomponenter - den roterende og denstasjonære tetningsflater.Den roterende tetningsflaten er festet til den roterende akselen mens den stasjonære flaten er festet til pumpehuset.Disse to flatene skyves sammen av en fjærmekanisme som lar dem lage en tett forsegling som forhindrer væske i å lekke langs akselen.

Nøkkelmaterialene som brukes til disse tetningsflatene varierer, med vanlige valg er silisiumkarbid, wolframkarbid, keramikk eller karbon, ofte valgt basert på egenskapene til prosessvæsken og driftsforhold som temperatur, trykk og kjemisk kompatibilitet.I tillegg ligger en smørende film av den pumpede væsken vanligvis mellom tetningsflatene for å minimere slitasje – et viktig aspekt for å opprettholde lang levetid.

Enkelte mekaniske tetninger brukes vanligvis i applikasjoner der risikoen for lekkasje ikke utgjør vesentlige sikkerhetsfarer eller miljøhensyn.Deres enklere design muliggjør enkel installasjon og lavere startkostnader sammenlignet med mer komplekse tetningsløsninger.Vedlikehold av disse tetningene innebærer regelmessig inspeksjon og utskifting med forhåndsbestemte intervaller for å forhindre havari som følge av normal slitasje.

I miljøer som er mindre krevende for tetningsmekanismer – der aggressive eller farlige væsker ikke er tilstede – tilbyr enkle mekaniske tetninger en effektivtetningsløsningbidrar til forlenget utstyrs livssyklus samtidig som vedlikeholdspraksis holdes enkel.

Funksjonsbeskrivelse
Primære komponenter Roterende tetningsflate (på akselen), stasjonær tetningsflate (på pumpehuset)
Materialer Silisiumkarbid, Wolframkarbid, Keramikk, Karbon
Mekanisme Fjærbelastet med ansikter skjøvet sammen
Seal Interface Fluid film mellom ansikter
Vanlige bruksområder Mindre farlige væsker/prosesser der risikoen på grunn av lekkasje er minimal
Fordeler Enkel design;Enkel installasjon;Lavere kostnad
Vedlikeholdskrav Regelmessig inspeksjon;Utskifting med fastsatte intervaller
enfjær mekanisk tetning e1705135534757
Hva er dobbel mekanisk tetning?
En dobbel mekanisk tetning består av to tetninger arrangert i en serie, det kalles også dobbel patron mekanisk tetning.Denne utformingen gir forbedret inneslutning av væsken som forsegles.Doble tetninger brukes vanligvis i applikasjoner hvor produktlekkasje kan være farlig for miljøet eller personellsikkerhet, hvor prosessvæsken er dyr og må konserveres, eller hvor væsken er vanskelig å håndtere og kan krystallisere eller stivne ved kontakt med atmosfæriske forhold. .

Disse mekaniske tetningene har vanligvis en innenbords og en utenbords tetning.Den innvendige tetningen holder produktet inne i pumpehuset mens den utenbords tetningen står som en reservebarriere for økt sikkerhet og pålitelighet.Doble tetninger krever ofte en buffervæske mellom dem, som fungerer som et smøremiddel så vel som et kjølemiddel for å redusere friksjonsvarmen – noe som forlenger levetiden til begge tetningene.

Buffervæsken kan ha to konfigurasjoner: uten trykk (kjent som en barrierevæske) eller trykksatt.I trykksatte systemer, hvis den indre tetningen svikter, bør det ikke være noen umiddelbar lekkasje siden den ytre tetningen vil opprettholde inneslutningen til vedlikehold kan finne sted.Periodisk overvåking av denne barrierevæsken hjelper til med å forutsi tetningsytelse og lang levetid.

Funksjonsbeskrivelse
Konflikt Forseglingsløsning med høy inneslutning
Design To forseglinger arrangert i en serie
Bruk Farlige miljøer;konservering av dyre væsker;håndtering av vanskelige væsker
Fordeler Økt sikkerhet;redusert sjanse for lekkasje;potensielt forlenger levetiden
Buffervæskebehov Kan være uten trykk (barrierevæske) eller under trykk
Sikkerhet Gir tid til vedlikeholdstiltak før lekkasje oppstår etter feil
dobbel mekanisk tetning 500×500 1
Typer doble mekaniske tetninger
doble mekaniske tetningskonfigurasjoner er designet for å håndtere mer krevende tetningsutfordringer enn enkle mekaniske tetninger.Disse konfigurasjonene inkluderer rygg-til-rygg, ansikt-til-ansikt og tandem-arrangementer, hver med sin distinkte oppsett og drift.

1.Rygg til rygg dobbel mekanisk tetning
En rygg mot rygg dobbel mekanisk tetning består av to enkle tetninger arrangert i en rygg mot rygg konfigurasjon.Denne typen tetninger er designet for spesifikke bruksområder der et barrierevæskesystem brukes mellom tetningene for å gi smøring og fjerne all varme som genereres på grunn av friksjon.

I et rygg-mot-rygg-arrangement fungerer den innenbords tetningen under lignende trykkforhold som produktet som forsegles, mens en ekstern kilde forsyner den utenbords tetningen med en barrierevæske ved høyere trykk.Dette sikrer at det alltid er positivt trykk mot begge tetningsflatene;forhindrer dermed prosessvæsker i å lekke ut i miljøet.

Bruken av en rygg mot rygg tetningsdesign kan være til nytte for systemer der reverserte trykk er en bekymring eller når opprettholdelse av en konstant smørefilm er avgjørende for å unngå tørre driftsforhold.De er spesielt egnet i høytrykksapplikasjoner, og sikrer pålitelighet og lang levetid for tetningssystemet.På grunn av deres robuste design gir de også ekstra sikkerhet mot uventede systemtrykkreverseringer som ellers kunne kompromittere integriteten til en enkelt mekanisk tetning.

Et dobbelt mekanisk tetningsarrangement ansikt til ansikt, også kjent som en tandemtetning, er utformet med to motstående tetningsflater plassert slik at de innenbords og utenbords tetningene kommer i kontakt med hverandre gjennom deres respektive flate flater.Denne typen tetningssystem er spesielt fordelaktig ved håndtering av mediumtrykksapplikasjoner der væsken mellom tetningene må kontrolleres og kan være potensielt farlig hvis den lekker.

En av de viktigste fordelene med å bruke en ansikt til ansikt dobbel mekanisk tetning er dens evne til å forhindre at prosessvæsker lekker ut i miljøet.Ved å lage en barriere med en buffer eller barrierevæske mellom de to flate tetningene under lavere trykk enn prosessvæsken, har en eventuell lekkasje en tendens til å bevege seg mot dette området og bort fra ekstern frigjøring.

Konfigurasjonen tillater overvåking av barrierevæskens tilstand, noe som er avgjørende for vedlikeholdsformål og sikrer pålitelighet over tid.Siden potensielle lekkasjebaner går mot enten utsiden (atmosfærisk side) eller innsiden (prosesssiden), avhengig av trykkforskjeller, kan operatører oppdage lekkasjer lettere enn med andre tetningskonfigurasjoner.

En annen fordel er relatert til levetiden;disse tetningstypene har ofte forlenget levetid fordi eventuelle partikler i prosessvæsken har mindre skadelig innvirkning på tetningsflatene på grunn av deres relative plassering og fordi de arbeider under mindre tøffe forhold takket være tilstedeværelsen av buffervæsken.

3.Tandem doble mekaniske tetninger
Tandem, eller side-til-rygg doble mekaniske tetninger, er tetningskonfigurasjoner der to mekaniske tetninger er anordnet i serie.Dette systemet gir et overlegent nivå av pålitelighet og inneslutning sammenlignet med enkeltpakninger.Den primære tetningen er plassert nærmest produktet som forsegles, og fungerer som hovedbarriere mot lekkasje.Sekundærtetningen er plassert bak primærtetningen og fungerer som en ekstra sikring.

Hver tetning i tandem-arrangementet fungerer uavhengig;dette sikrer at hvis det er svikt i den primære tetningen, inneholder den sekundære tetningen væsken.Tandemtetninger inneholder ofte en buffervæske med lavere trykk enn prosessvæsken mellom begge tetningene.Denne buffervæsken fungerer både som smøremiddel og kjølemiddel, og reduserer varme og slitasje på tetningsflatene.

For å opprettholde optimal ytelse av tandem doble mekaniske tetninger, er det viktig å ha passende støttesystemer for å kontrollere miljøet rundt dem.En ekstern kilde regulerer buffervæskens temperatur og trykk, mens overvåkingssystemer sporer tetningsytelsen for å forebygge eventuelle problemer.

Tandemkonfigurasjonen forbedrer driftssikkerheten ved å gi ekstra redundans og reduserer risiko forbundet med farlige eller giftige væsker.Ved å ha en pålitelig backup i tilfelle primær tetningssvikt, fungerer doble mekaniske tetninger effektivt i krevende bruksområder, og sikrer minimalt søl og overholdelse av strenge miljøstandarder.

Forskjellen mellom enkle og doble mekaniske tetninger
Skillet mellom enkle og doble mekaniske tetninger er en avgjørende faktor i utvelgelsesprosessen for ulike industrielle bruksområder.Enkelte mekaniske tetninger består av to flate flater som glir mot hverandre, en festet til utstyrshuset og den andre festet til den roterende akselen, med en væskefilm som gir smøring.Disse tetningstypene brukes vanligvis i applikasjoner der det er mindre bekymring for lekkasje eller hvor håndtering av moderate mengder væskelekkasje er håndterlig.

Omvendt er doble mekaniske tetninger sammensatt av to tetningspar som arbeider i tandem, og tilbyr et ekstra nivå av beskyttelse mot lekkasjer.Designet inkluderer en indre og en ytre tetningsenhet: den indre tetningen holder produktet inne i pumpen eller blanderen mens den ytre tetningen hindrer eksterne forurensninger fra å komme inn og inneholder også væske som kan unnslippe fra primærtetningen.Doble mekaniske tetninger er foretrukket i situasjoner som håndterer farlige, giftige, høyt trykk eller sterile medier fordi de gir større pålitelighet og sikkerhet ved å redusere risikoen for miljøforurensning og eksponering.

Et viktig aspekt å merke seg er at doble mekaniske tetninger krever et mer komplekst hjelpestøttesystem, inkludert et buffer- eller barrierevæskesystem.Dette oppsettet bidrar til å opprettholde trykkforskjeller på tvers av ulike seksjoner av tetningen og gir kjøling eller oppvarming etter behov avhengig av prosessforholdene.

For å konkludere
Avslutningsvis er avgjørelsen mellom enkle og doble mekaniske tetninger en betydelig en som avhenger av flere faktorer, inkludert typen av væsken som forsegles, miljøhensyn og vedlikeholdskrav.Enkelte tetninger er typisk kostnadseffektive og enklere å vedlikeholde, mens doble tetninger gir økt beskyttelse for både personell og miljø ved håndtering av farlige eller aggressive medier.


Innleggstid: 18-jan-2024